Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ucierane ciasto z winogronami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 148
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 133
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 148
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 133
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, skórkę otartą z cytryny oraz sól, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski włóż masło lub margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. Następnie wlej olej i miksuj jeszcze 2 minuty. Zmniejsz obroty miksera, dodaj 1 suchych składników oraz 1 wina i miksuj, aż ciasta dokładnie się połączą.
Postępuj tak do wyczerpania wszystkich składników ciasta. Na koniec dodaj umyte i osuszone winogrona. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw formę z ciastem, piecz 40-45 min do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
70 minut Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie