Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tradycyjna rolada z makiem"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 16
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 23
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85403
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 143
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 181
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 16
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 23
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85403
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 143
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 181
Składniki
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, odrobiną letniego mleka i łyżką mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie na parze ubij 4 żółtka z pozostałym cukrem.
Resztą wrzącego mleka zaparz 1/5 porcji mąki. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, szczyptę soli, ubite żółtka i całe jajka. Na koniec dodaj do ciasta rozpuszczone i przestudzone masło, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj gotową masą makową z puszki. Zwiń rolady, ułóż na pokrytej pergaminem blasze, odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w temp. 200 st.
Makowce wyjmij, pozostaw do ostudzenia. Lukier przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Polej rolady, posyp kandyzowanymi owocami.
Czas ok. 90 min; porcja – 320 kcal, cena 1,40 zł.
Rolady czy inne drożdżowe wypieki z powodzeniem możesz mrozić. Najlepiej zrobić to zanim ciasto zostanie udekorowane lukrem czy polewą. Po wyjęciu i rozmrożeniu wstaw ciasto na kilka minut do piekarnika.Źródło: Świat kobiety