Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort o niecodziennym smaku jakim jest żurawinowy.
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 115
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 51
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 163
Niedawno upiekłam w aifryerze crumble truskawkowe, czyli zapiekane truskawki...
Odsłon: 39
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 115
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 51
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 163
Niedawno upiekłam w aifryerze crumble truskawkowe, czyli zapiekane truskawki...
Odsłon: 39
Składniki
Zaparzyć herbatę do nasączenia biszkoptu. Biszkopt żurawinowy : Białka oddzielić od żółtek. Potem białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dodać przesiane obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i na najmniejszych obrotach wymieszać. Garść żurawiny wyłożyć na desce do krojenia, posypać łyżką mąki i posiekać a potem dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i pokroić na trzy blaty. Krem : Gorącą, przegotowaną wodę wlać do naczynia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać a potem schłodzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem i potem dodając po łyżce serka mieszać na wolnych obrotach. Gdy serek połączy się ze śmietaną dodawać małymi strumieniami galaretkę i wymieszać. Gdyby masa okazała się za rzadka wystarczy wstawić ją do lodówki do lekkiego stężenia ale takiego aby można było krem smarować. Przełożenie : Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą i rozsmarować dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami ( przepis znajdziecie w moich przepisach ) tutaj. Następnie przykryć drugim krążkiem, który należy nasączyć i rozsmarować porcję kremu. Przykryć ostatnim nasączonym krążkiem i posmarować wierzch i boki kremem. Na koniec tort udekorować pozostałym kremem i suszoną żurawiną. Gotowy tort wstawić do lodówki do ścięcia na kilka godzin.