Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort z migdałami i pomarańczami"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 127
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 28
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 127
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 28
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Składniki
Białka ubij z cukrem kryształem, połącz z żółtkami, mąką i 4 łyżkami oleju. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz 45 min w 160 st. Ostudź, przekrój na 3 blaty.
Masę marcepanową zmiksuj z cukrem pudrem, masłem i 4 łyżkami rumu na gładki krem. Przygotuj poncz z 5 łyżek soku z pomarańczy, 2 łyżeczek soku z cytryny i 4 łyżek rumu. Jeden blat posmaruj dżemem i 1/3 porcji kremu. Przykryj drugim blatem. Skrop ponczem, posmaruj dżemem i porcją kremu. Połóż trzeci blat.
Rozłóż na nim cząstki pomarańczy. Zalej je galaretką (np. pomarańczową), zastudź. Wierzch i boki tortu ozdób pozostałym kremem oraz płatkami migdałowymi.
Czas ok. 80 min; porcja – 380 kcal, cena 1,80 zł.Źródło: Świat kobiety