Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort z masą chałwową"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 34
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 87
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 34
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 87
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Masa chałwowa: połowę ilości mleka wlej do rondelka, zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę i żółtka. Wlej do wrzącego mleka z cukrem. Gotuj, mieszając, aż powstanie budyń. Odstaw – przykryj folią, aby nie utworzył się kożuch.
Do miski włóż miękkie masło, utrzyj mikserem na puch. Dodawaj po łyżce ostudzony budyń, miksuj bez przerwy. Potem po trochu wkładaj pokruszoną chałwę – nie przerywając miksowania.
Wykonanie: spód biszkoptowy przekrój na 3 krążki. Na paterze ułóż pierwszy krążek i nasącz go kawą. Rozsmaruj na nim połowę masy. Połóż drugi krążek, nasącz, posmaruj drugą połową masy. Połóż trzeci krążek, nasącz kawą. Wstaw na całą noc do lodówki.
Schłodzony tort posmaruj bitą śmietaną. Na środku ułóż grube wiórki czekolady. Boki obłóż biszkoptami. Schłodź przez godzinę.Źródło: Chwila dla Ciebie