Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6501
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 146
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1134
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6501
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 146
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1134
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Utrzyj masło z cukrem. Jajka dodawaj pojedynczo w czasie miksowania. Dodawaj partiami mąkę i mleko. Zacznij i skończ na mące. Gotowe ciasto podziel na dwie blaszki. Piecz 30 minut w tortownicy z kominkiem. Ostudź.
Ubij mikserem masło na krem. Dodaj cukier, mleko. Wymieszaj.
Przekrój ciasta na połowy. Ułóż z półokrągłych części kształt węża. Masę rozłóż do dwóch miseczek. Większą ilość połącz z pomarańczowym barwnikiem. Pokryj ciasto pomarańczową masą, zostawiając miejsca na białe paski. Wykończ całość pociętymi kawałkami lukrecjowego cukierka. Oczy węża zrób z zielonych żelków.
<strong>Jak to zrobić?</strong>
Idealny kolor i konsystencję masy osiągniesz, jeśli zrobisz ją w mikserze. Kolor wyjdzie równomierny. Możesz kupić barwniki w płynie, w żelu lub w proszku m.in. na www.aledobre.pl.Źródło: Olivia