Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort szwarcwaldzki"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 258
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 258
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Składniki
Wiśnie zalej pół szkl. wrzątku, gotuj chwilę z cukrem, ostudź, odcedź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Czekoladę grubo zetrzyj, 1/3 włóż do lodówki, resztę rozpuść. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Dodaj czekoladę, aromat, obie mąki, proszek i ubite białka.
Upiecz w tortownicy 24 cm lub prostokątnej blasze w 180°C (ok. 45 min). Ostudź, pokrój na blaty, nasącz wiśniówką z 1/2 szkl. wody.
Śmietanę ubij z cukrem (pudrem i wanil.), dodaj żelatynę. Na 1 blacie ciasta rozłóż wiśnie i śmietanę, nakryj drugim. Tort posmaruj śmietaną, ozdób czekoladą i wiśniami.
Pyszny tort Czarny las prawdopodobnie stworzył cukiernik Erwin Hildenbrand z Café Walz w Tybindze w 1930 r.Źródło: Świat kobiety