Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort śmietanowo-owocowy"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji ok. 1,10 zł
Białka jaj ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do białek, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180oC.
Połowę soku przelewamy do rondelka, zagotowujemy. W drugiej połowie dokładnie rozpuszczamy budynie i wlewamy je do gotującego się soku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder, mieszamy i wlewamy żelatynę, delikatnie mieszamy.
Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jedną część wylewamy tężejący budyń. Kiedy już zastygnie, kładziemy na nim drugi krążek ciasta, na który wykładamy grubą warstwę bitej śmietany.
Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną, aby dokładnie zakryła ciasto. Do rękawa cukierniczego przekładamy resztę śmietany i dekorujemy nią tort. Wstawiamy do lodówki.Źródło: Rewia