Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort śmietankowy"
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 132
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1201
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5416
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6563
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 132
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1201
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5416
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6563
Składniki
Ponadto: sok z cytryny, cukier, 4 kubki po 330 ml kremówki, 2 opakowania nadziewanych rurek ciemnych i jasnych, opakowanie cukierków lentilek.
Biszkopt jasny: białka ubij na sztywno, dodaj żółtka, ubijając, stopniowo wsypuj cukier. Dodaj po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Piecz ok. 30 min w 180°C.
Biszkopt ciemny: przygotuj w ten sam sposób, dodając po cukrze kakao. Upiecz. Ostudzone biszkopty przekrój na dwa krążki.
Sok z cytryny wymieszaj z niewielką ilością cukru i przegotowaną wodą. Kremówki ubij na sztywno. Ułóż jasny biszkopt, nasącz ponczem. Posmaruj kremem śmietanowym.
Ułóż ciemny biszkopt, nasącz, ułóż śmietanę. Tak postępuj z resztą placków. Boki i wierzch tortu posmaruj śmietana. Boki obłóż rurkami, wierzch posyp lentilkami.
Czas przygotowania 70 min. Ilość porcji 10. Cena za porcję 2,80 zł.
Przepis przysłała Marta Sztabińska z Grajewa.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie