Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort piernikowy"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 86
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 38
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 232
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5391
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 86
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 38
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 232
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5391
Składniki
25 dag masła utrzyj na gładką masę z cukrem. Dalej ucierając, dodawaj jajka i płynny miód. Wsyp przyprawę korzenną do piernika, łyżeczkę imbiru w proszku oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy.
wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na koniec wlej mleko. Wymieszaj całość na gładkie ciasto. Przelej do małej wyłożonej pergaminem tortownicy (o śred. 20 cm).
Ciasto piecz około 50 min w temp. 170 st. W tym czasie przygotuj krem. Pozostałe masło (33 dag) zmiksuj razem ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Pod koniec dodaj zmielone orzechy włoskie oraz 50 ml rumu.
Upieczone ciasto pozostaw w formie do wystudzenia, a następnie wyjmij i przekrój na 3 blaty. Przełóż je przygotowanym kremem, dociśnij. Resztą kremu posmaruj boki i ozdób wierzch tortu. Dowolnie udekoruj, np. upieczonymi oddzielnie małymi lukrowanymi pierniczkami.
Czas ok. 90 min; porcja – 690 kcal, cena 1,80 zł.
Soda oczyszczona, podobnie jak proszek do pieczenia, ma właściwości spulchniające. Używa się jej głównie do tych ciast, które są wilgotne, ciężkie, zawierają dużo bakalii lub owoców.
. Piernikowe spody możesz upiec już kilka dni przed świętami i trzymać w chłodzie.Źródło: Świat kobiety