Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort migdałowy"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1068
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1068
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Składniki
Ciasto: piekarnik rozgrzej do 175°C. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj odrobiną masła i oprósz mąką. Utrzyj 250 g masła z cukrem i szczyptą soli. Kolejno wbijaj jajka i porcjami wsypuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie wlej 275 ml mleka oraz likier migdałowy. Kakao wymieszaj z 75 ml mleka.
Ciasto podziel na pół. Do jednej połowy dodaj mleko z kakao. Na spód tortownicy nalewaj łyżką do sosu na przemian małe porcje jasnego i ciemnego ciasta. Wstaw do piekarnika na 50 minut. Gotowe ciasto wyjmij, odstaw, żeby wystygło.
Krem: żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Twaróg utrzyj z likierem, 75 g cukru i cukrem waniliowym. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą serową. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, wymieszaj z 4 łyżkami masy serowej, ostrożnie połącz z resztą kremu.
Ciasto wyjmij z formy, zetnij od spodu krążek ciasta dwu-, trzycentymetrowej grubości. Cienki blat tortu posmaruj 3 łyżkami konfitury i ułóż na spodzie tortownicy. Rozsmaruj na nim krem migdałowy i przykryj pozostałym cias- tem. Lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
Dekoracje: ciasto wyjmij z tortownicy. Posmaruj pozostałą konfiturą. Marcepan zagnieć z 20 g cukru pudru i odrobiną barwnika. Około 2/3 masy marcepanowej przełóż na stolnicę oprószoną cukrem pudrem i rozwałkuj na placek o średnicy około 45 cm i grubości 2 mm.
Przykryj nim ciasto (lekko dociskając) i odetnij wystające brzegi. Skrawki zagnieć z pozostałym marcepanem i uformuj wałek. Pokrój go w plasterki. Z każdego zrób cienki wałeczek. Następnie rozwałkuj je na paski o wymiarach 4 x 50 cm. Zwiń je, kształtując róże (jak na zdjęciu poniżej). Spody różyczek posmaruj wodą i przyklej do tortu. Lekko oprósz go cukrem pudrem.Źródło: Twój Styl