Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort migdałowo-czekoladowy"
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 913
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 40
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1138
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 740
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 149
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 913
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 40
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1138
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 740
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 149
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 105 minut (bez chłodzenia)
Białka wymieszać ze szczyptą soli i ubić na sztywną pianę. Ubijając, porcjami wsypywać cukier. Pianę z białek wymieszać z mielonymi migdałami i mąką pszenną. Trzy tortownice o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem.
Do każdej nałożyć po 1/3 przygotowanego ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Blaty piec 10-15 minut. Wystudzić.
Posiekaną czekoladę wraz ze śmietaną podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Przelać do miseczki. Przykryć kawałkiem folii spożywczej i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Wiśnie osączyć.
Kilka łyżek zalewy wymieszać z cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną. Resztę zalewy zagotować, wlać rozrobioną mąkę z cukrem. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i połączyć z wiśniami.
Na spodzie tortownicy umieścić jeden migdałowy blat ciasta. Posmarować masą wiśniową. Przykryć drugim blatem. Czekoladową śmietanę ubić na sztywno i około 1/4 kremu rozsmarować na drugim blacie. Przykryć ostatnim blatem.
Zdjąć obręcz tortownicy. Brzeg i wierzch tortu posmarować połową pozostałego kremu czekoladowego. Resztę kremu przełożyć do szprycy cukierniczej z okrągłą końcówką. Wycisnąć na wierzch tort małe porcje kremu, formując kuleczki. Tort schładzać 3-4 godziny. Oprószyć proszkiem kakaowym.Źródło: Życie na gorąco