Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort mandarynkowo-serowy"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 419
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 56
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85655
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 419
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 56
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85655
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł
Mieszamy mąkę, 50 g cukru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone masło i żółtka, krótko zagniatamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią dno tortownicy, dziurkujemy widelcem. Pieczemy 12–15 minut w 200oC.
W ten sam sposób pieczemy drugi placek. Oba zostawiamy do ostygnięcia. Jeden nacinamy od środka na 16 trójkątów, żeby później łatwiej było kroić tort na kawałki.
Mandarynki odcedzamy z zalewy. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Ser mieszamy z 75 g cukru i sokiem z cytryny. Dodajemy żelatynę i partiami bitą śmietanę, mieszamy. Na koniec wsypujemy 3/4 odsączonych mandarynek i łączymy z kremem.
Na spód tortownicy kładziemy placek ciasta. Wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy plackiem z nacięciami, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Tuż przed podaniem tort dekorujemy cząstkami osączonych z zalewy mandarynek.Źródło: Rewia