Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort malinowo-makowy z nalewką"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Blaty: masło utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę, a potem z kolejno wbijanymi jajkami. Gdy wszystkie jajka dobrze połączą się z masą maślaną, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wlej maślankę. Ciasto szybko wymieszaj mikserem.
Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 45 minut. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z tortownicy i odłóż do wystudzenia.
Przełożenie: żelatynę wymieszaj z niewielką ilością wody, odstaw, aby spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno.
Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Konfiturę mocno podgrzej, rozpuść w niej 1/3 żelatyny. Ciasto rozetnij na 2 blaty. Skrop je nalewką malinową.
Na spodnim blacie rozsmaruj 2/3 masy malinowej. Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj ze śmietaną i masą serową. Do tężejącego kremu domieszaj mak. Na masie malinowej rozsmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Posmaruj resztą konfitury i kremu.
Marcepan rozwałkuj, nałóż na ciasto. Lekko dociśnij. Schładzaj 5 godzin. Jeśli chcesz podkreślić świąteczny charakter ciasta, tort możesz udekorować mikołajem i prezentami z marcepana.
ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie tortu 5 godzin. 1 porcja 680 kcalŹródło: Tina