Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort kokosowy"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 89
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 115
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 897
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 369
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 89
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 115
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 897
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 369
Składniki
Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym. Białka ubij ze szklanką cukru. Obie masy połącz, wymieszaj z przesianą mąką. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Piecz ok. 45 minut w temp. 160 st. Przestudź, wyjmij z formy, a potem przekrój na 3 równe blaty.
Z mleka, budyniu i reszty cukru ugotuj krem. Gdy wystygnie, zmiksuj go z li kierem jajecznym i masłem. Jeden blat posmaruj cienko dżemem z pomarańczy (ok. 5 łyżek), wyłóż 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem, skrop 5 łyżkami likieru pomarańczowego.
Nałóż połowę pozostałego kremu i ostatni blat. Skrop go 5 łyżkami likieru pomarańczowego, lekko dociśnij. Wierzch oraz boki tortu posmaruj resztą kremu, obsyp wiórkami kokosowymi.
Schłodź w lodówce. Przed podaniem ozdób cząstkami obranej pomarańczy.
czas ok. 80 min; porcja – 420 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety