Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort karmelowy"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 53
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7146
Polecam.
Odsłon: 1641
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 53
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7146
Polecam.
Odsłon: 1641
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Składniki
4 dag cukru wsyp do rondelka, roztop. Kremówkę podgrzej, a następnie gorącą stopniowo wlewaj do karmelu w rondelku. Gotuj całość 3 minuty, zdejmij z palnika. Ostudź, cały czas mieszając. Krem karmelowy wstaw na 24 godziny do lodówki.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Jajka zmiksuj z resztą cukru. Porcjami dolewaj olej. Następnie do masy na zmianę dodawaj mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, odciśnięte starte jabłka, 6 dag posiekanej czekolady oraz mleko.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz 50 min w 160 st. Ostudź, pokrój na 3 blaty. Przełóż je dżemem (np. żurawinowym), dociśnij. Krem karmelowy ubij, wyłóż na tort. Całość ozdób czekoladą i kakao.
czas ok. 80 min; porcja – 320 kcal, cena 1,10 złŹródło: Świat kobiety