Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort jabłkowy bez pieczenia"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 130
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 109
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 130
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 109
Składniki
Herbatniki miksujemy lub miażdżymy wałkiem do ciasta i wsypujemy do misy. Dodajemy miękkie masło, mielone migdały, 2 łyżki cukru pudru i mieszamy, by powstała jednolita, gładka masa. Masą herbatnikową wylepiamy dno natłuszczonej tortownicy.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy (po łyżce) ser mascarpone, resztę cukru pudru, sok z połowy cytryny. Delikatnie mieszamy na gładki krem.
Trzy płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie. Gdy nasiąkną, lekko odciskamy z wody i wkładamy do rondelka. Zalewamy 50 ml soku jabłkowego. Rozgrzewamy. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy ją do kremu. Mieszamy. Krem wykładamy na herbatniki i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Umyte, osuszone jabłka bez gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i wysypujemy na tort. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w reszcie podgrzanego soku jabłkowego. Gdy zacznie tężeć, zalewamy jabłka. Tort wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Boki tortu smarujemy bitą śmietaną i obsypujemy siekanymi migdałami.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 2 zł
Wartość odżywcza 1 porcji: 414 kcal . Białko 18 g, Tłuszcz 22 g, Węglowodany 89 gŹródło: Rewia