Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki tort zrobiłam mojemu chłopakowi jako prezent na walentynki. Jak to mówią "przez żołądek do serca" ;)
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2178
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 131
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 141
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2178
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 131
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 141
Składniki
Białka oddziel od żółtek. W misce przy pomocy miksera ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypuj partiami cukier ciągle ubijając. Następnie zwolnij prędkość ubijania i dodawaj stopniowo żółtka. Gdy wszystko się połączy, przy pomocy szpatułki wymieszaj z masą mąkę (tu nie używamy miksera, ponieważ masa białkowa by nam opadła). Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównujemy i pieczemy ok 30 min.
Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy ŚMIETAN-FIXy. Ubijamy aż śmietana będzie sztywna. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder.
Biszkopta kroimy na 3 blaty. Dolny blat układamy na paterze i nasączamy (ja nasączam zwykłą, przegotowaną wodą bez dodatków, wtedy ciasto nie zmienia smaku i koloru). Smarujemy dżemem, następnie 1/4 śmietany, przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy. Cały tort smarujemy pozostałą częścią śmietany.
Czekoladę rozpuszczamy nad parą wodną. Wylewamy ją na papier do pieczenia i cienko rozsmarowujemy (ok 1-2 mm). Gdy zastygnie wycinamy z niej dowolne kształty (u mnie serduszka i nierówne wieloboki). Boki i krawędzie ciasta ozdabiamy czekoladą.