Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w pełni , dziś proponuję tort owocowy. Taki prezent dla koleżanki Joli.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Składniki
1. Biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę. Kiedy masa będzie bardzo gęsta, dodajemy przesianą mąkę. Lekko mieszamy wszystkie składniki , na koniec wlewamy 1 łyżeczkę oleju. Wylewamy ciasto do przygotowanej tortownicy ( 21 cm.) Pieczemy w 180 C około 50-60 minut. Masa truskawkowa. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Opłukane truskawki blendujemy , po łyżce dodajemy serek truskawkowy , dokładnie mieszamy. Na koniec powoli wlewamy ostudzoną galaretkę. Masa kiwi. Obrane kiwi kroimy w drobną kosteczkę i kilka minut lekko dusimy , często mieszając. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę kiwi. Studzimy. 2. Biszkopt przecinamy na trzy części. Pierwszy płat biszkoptu lekko nasączamy ponczem z herbaty , cukru i cytryny. Zakładamy obręcz z tortownicy i nakładamy masę truskawkową. Mnie trochę zostało, to wykorzystałam do deseru. Nakładamy drugi blat ciasta , nasączamy i wykładamy masę z kiwi. Całość przykrywamy trzecim blatem , nasączamy i wstawiamy ciasto do lodówki . Najlepiej na kilka godzin. Gotujemy galaretkę w 250 ml. wody , studzimy.Posłuży nam do obtoczenia truskawek. Truskawki do dekoracji płuczemy razem z szypułkami, osuszamy. Po zastygnięciu warstw , zdejmujemy z tortu obręcz .
Ubijamy chłodną śmietanę , dodajemy cukier puder z wanilią i śmietan fix. Tort pokrywamy bitą śmietaną. Truskawki kroimy na pół , zewnętrzną stronę smarujemy lekko tężejącą galaretką i rozkładamy je na około tortu. Na górę z truskawek pokrojonych w plasterki robimy kwiat. Tort schładzamy.