Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort czekoladowo-figowy z orzechami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 90
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 41
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 236
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5397
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 90
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 41
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 236
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5397
Składniki
ok. 75 minut
Orzechy włoskie posiekać. Suszone figi drobno pokroić. Masło (margarynę) utrzeć ze szczyptą soli, 12,5 dag cukru i 1 torebką cukru wanilinowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 3 jajka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać porcjami do ucieranej masy maślanej. Dołożyć figi oraz orzechy. Wymieszać.
Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłożyć pergaminem. Napełnić przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 30-40 minut. Upieczony spód ostrożnie wyjąć z tortownicy. Ułożyć na kratce kuchennej i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę posiekać, stopić w gorącej kąpieli wodnej. Pozostałe jajka ubić na parze z resztą cukru i drugim cukrem wanilinowym. Dodać przyprawę do piernika. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i jasnokremowa, zdjąć ją z kąpieli wodnej, porcjami dodawać stopioną czekoladę i ubitą śmietanę.
Spód z ciasta włożyć do tortownicy. Rozsmarować na nim mus czekoladowy. Wierzch tortu wygładzić. Wstawić do lodówki na 5 godzin. Przed podaniem udekorować pokruszonymi ciastkami, orzechami w czekoladzie i figami.Źródło: Życie na gorąco