Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort Charlotta z wiśniami"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 104
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6606
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 170
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1239
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5785
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 104
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6606
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 170
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1239
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5785
Składniki
Do przygotowania galaretki użyj połowę wody zalecanej na opakowaniu. Gdy galaretka już dobrze się rozpuści i ostygnie, 1/3 odlej, a resztę odstaw do stężenia.
Na talerzu o średnicy 20 cm ustaw obręcz od tortownicy. 22 biszkopty odłóż, zaś pozostałe połam na mniejsze kawałki i maczaj w odlanej galaretce.
Połowę biszkoptów nasączonych galaretką ułóż w tortownicy na środku, pozostawiając wolny brzeg przy obręczy. Tuż przy brzegu ustaw pionowo całe biszkopty, zaś luki wypełnij pozostałymi biszkoptami nasączonymi galaretką.
Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje, podgrzej ją, aby całkowicie się rozpuściła. Wystudź. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem.
W misce starannie wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem. Następnie wlej ostudzoną żelatynę, dodaj sok z cytryny, ziarenka wanilii oraz ubitą na sztywno śmietankę i wszystko wymieszaj.
Krem równomiernie rozsmaruj na biszkoptach tak, aby wypełnił wszystkie szczeliny. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ułóż warstwę wydrylowanych wiśni, zalej tężejącą galaretką i znów wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 420 kilokalorii.
<strong>Najczęściej spotykane są dwa gatunki wiśni: sokówki i szklanki. Na przetwory wybierz sokówki, do ciast i deserów – szklanki.</strong>Źródło: Świat i Ludzie