Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort biszkoptowy z czekoladowymi wiórkami"
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5852
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 86
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 57
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5852
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 86
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 57
Składniki
Wyłóż tortownicę (śr. 24 cm) papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka posól i ubij, dodając cukier (także waniliowy). Na koniec dodaj żółtka. Przesiej mąkę. Dodaj ją wraz z proszkiem do pieczenia do białkowej masy. Wymieszaj, przełóż do tortownicy. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, po czym wystudź i przekrój na 3 równe blaty.
Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Białą czekoladę rozpuść w śmietanie w kąpieli wodnej. Ostudź i ubij na sztywno. Utrzyj masło, stopniowo dodaj budyń i śmietanę.
Ułóż blaty jeden na drugim, przełóż konfiturą i kremem. Posmaruj tort kremem dookoła. Schłodzoną czekoladę (np. po 100 g białej i gorzkiej) zetrzyj na tarce wiórki, udekoruj nią tort.
Czas przygotowania: 2 godziny (plus 3 godziny chłodzenia) • 12 porcji • 320 kcal/porcja • koszt: 2,50 zł/porcja.Źródło: Olivia