Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zupełnie niepowtarzalny i pyszny tort. Choć trochę czasochłonny,jest naprawdę prosty i nawet mnie się udaje ;))) I jeszcze jedna zaleta - jest tani!
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 29
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 90
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7187
Polecam.
Odsłon: 1759
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 98
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 29
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 90
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7187
Polecam.
Odsłon: 1759
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 98
Składniki
Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka odłożyć (będą potrzebne później),z białek i soli ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać 40 dkg cukru. Ubijać,aż piana będzie się błyszczeć.
Pianę podzielić na trzy części,każdą część rozsmarować na kwadratach pergaminu,pozostawiając 2 cm marginesu (beza się rozrośnie),piec do lekkiego zrumienienia w temp. 140 stopni przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzić w wyłączonym piekarniku.
Cytryny umyć dokładnie,przelać na sicie wrzątkiem i w wielu miejscach nakłuć szpilką. Ugotować do zupełnej miękkości 2-3 razy zmieniając wodę. Kiedy będą mięciutkie zmiksować je i starannie przetrzeć do miski przez sito (razem ze skórką!).
Żółtka ubić na parze z pozostałym cukrem pudrem na gładką,pulchną masę,ostudzić w zimnej wodzie ciągle ubijając. Osobno ubić miękkie masło,połączyć z żółtkami. Do powstałej masy porcjami dodawać wystudzony przecier cytrynowy,sok z cytryny (do smaku) i ew. barwnik wciąż ubijając. Masę schłodzić pół godz.
Wystudzone blaty bezowe przekładać kremem cytrynowym (górną warstwą ma być krem).
Udekorować tort wiórkami cytryny (lub kandyzowaną skórką) i wiórkami czekolady. Nie smarować boków tortu masą cytrynową,ładnie się prezentuje ,kiedy widać warstwy kremu i bezy.
Smacznego!