Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 2040
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 2040
Składniki
Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczypta soli. Stopniowo dodaję cukier. Ubijając, dodaję po jednym żółtku.
Mąki mieszam i przesiewam do masy jajecznej. Mieszam. Ciasto wylewam do tortownicy i piekę 40 minut w 170 st. C.
Krem: Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder. Dodaję serek i likier - mieszam.
Przygotowanie tortu: Biszkopt przekrawam na 3 blaty. Pierwszy nasączam delikatnie naparem z kawy i likieru. Smaruję równomiernie konfiturą wiśniową i wykładam na niego 1/3 kremu. Przykrywam kolejnym blatem i nasączam go bardziej obficie, rozsmarowuje 1/3 kremu. Przykrywam ostatnim blatem i rozsmarowuję krem.
Dekoruję ciasteczkami i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem chłodzę 3 godziny w lodówce.