Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torciki z serowych racuszków"
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 676
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 676
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
Składniki
ok. 30 minut • Porcja 390 kcal • Koszt porcji ok. 2,20 zł • Przepis na 4-6 porcji
Jajka dokładnie roztrzep z solą w większej misce. Dodaj twaróg i połącz oba . Partiami dokładaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Starannie wymieszaj. Gdyby ciasto było zbyt gęste, wlej mleko i rozmieszaj.
Rozgrzej mocno patelnię, wlej olej, zredukuj ogień i nakładaj na patelnię porcje ciasta, rozsmarowując je łyżką na płasko (ciasto podczas smażenia będzie rosnąć).
Smaż racuszki z obu stron na złocisty kolor. Kładź je na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem, żeby osączyły się z tłuszczu.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Na osączony racuszek wyciśnij szprycą cukierniczą (możesz też rozsmarować) rozetkę śmietany.
Połóż następny racuszek, lekko dociśnij, wyciśnij kolejną porcję śmietany, znów dociśnij i przyłóż trzecim racuszkiem. Ozdób śmietaną i dowolnymi owocami.
!
Możesz też usmażyć trzy duże placki, przełożyć śmietaną, ozdobić wierzch i pokroić w trójkąty jak tort.Źródło: Kobieta i życie