Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torciki z karmelem i czekoladą"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Sos karmelowy. Na patelnię z grubym dnem wsypujemy cukier, podgrzewamy na średnim ogniu i, nie mieszając, czekamy, aż się roztopi i ściemnieje. Gdy cukier ma już piękny złoty kolor, dodajemy masło i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i sól. Bardzo energicznie mieszając, podgrzewamy 2 minuty. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy trochę wody.
Sos czekoladowy. Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do rondelka. Wlewamy śmietankę. Rondelek ustawiamy na najmniejszym ogniu, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Mieszamy, aby dokładnie się połączyły.
Zimne białka ubijamy na sztywno z solą. Cukier biały i brązowy mieszamy i stopniowo wsypujemy do piany. Pod koniec miksowania, gdy masa jest gęsta i lśniąca, wlewamy ocet. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Rysujemy 8 kół o średnicy około 10 cm. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rozprowadzamy na nich pianę. Na 5 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 110oC. Zmniejszamy temperaturę do 90oC i suszymy bezy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim bezy na całą noc.
Przed podaniem polewamy trociki obydwoma podgrzanymi sosami i dekorujemy według uznania.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 2,80 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 464 kcal Białko 6,8 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 61 g.Źródło: Rewia