Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik z pomarańczową pianką"
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 16
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5458
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 314
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 16
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5458
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 314
Składniki
Wyłóż tortownicę papierem. W rondelku rozpuść czekoladę i przestudź ją. Wlej do tortownicy, a potem wstaw do lodówki.
Żelatynę rozpuść w połowie szklanki ciepłej wody, wymieszaj. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę, z drugiej odkrój paseczki skórki. Resztę owoców obierz i wyciśnij z nich sok.
Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masę z żółtek i większej połowy cukru. Podgrzej sok z pomarańczy i startą skórkę. W soku rozpuść żelatynę, poczekaj, aż wystygnie i dodaj do piany z żółtek.
Ubij pianę z białek, ubij też na sztywno śmietankę. Zmiksuj twaróg, dodając do niego najpierw masę żółtkową z żelatyną, a potem ubitą śmietankę. Wlej masę do tortownicy, schłódź.
Do rondelka wlej trochę wody, dodaj resztę cukru i zagotuj. Przez chwilę gotuj w tym plastry pomarańczy i paski ze skórki. Udekoruj nimi tort.
Czas przygotowania: 70 minut
Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 253 kcalŹródło: Na żywo