Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i dość szybki torcik na bazie serka i śmietanki. Wykonany naprędce. Kremu "tynk" jest trochę więcej i wykorzystuję go potem do pokrycia babeczek.
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 24
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 33
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 131
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 24
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 33
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 131
Składniki
Tortownica 15 cm, spód wyłożony papierem. Biszkopt. Jajka ubić z cukrem na puch. Stopniowo dodawać przesianą mąkę mieszać łyżką. Masę przełożyć do tortownicy, piec w 170 C do przyrumienienia, ok. 45-55 minut. Przestudzić. Przygotować poncz z soku i ostudzić. Krem. Schłodzoną śmietaną i serek ubić na sztywno , pod koniec dodać cukier i fix. Biszkopt przekroić na 3 części, każdą posmarować kremem, spiąć obręczą i wstawić do lodówki. Krem tynk. Masło i mleko wyjąć z lodówki. Miękkie masło ubić na puch i stopniowo dolewać mleko. Z gotowej masy odjąć 2 łyżki na żółty barwnik i 1 łyżkę na ciemniejszy niebieski barwnik.
Resztę masy zabarwić na jasno niebiesko. Schłodzony torcik wyjąć z obręczy i pokryć jasnym tynkiem. Na wierzchu zrobić kilka przemazów ciemniejszym niebieskim. Boki częściowo pokryć żółtą masą. Najlepiej robić to etapami, schładzając torcik. Z masa cukrowej wyciąć kilka samolotów i nałożyć na wierzch ciasta.
Schłodzić.