Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik truskawkowy"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 155
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Schłodzone białka ubij, powoli dosypując sól oraz cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca, dołóż wiórki kokosowe oraz kropelki czekoladowe.
Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowaną masę bezową. Uformuj z niej kilkucentymetrowy brzeg.
Następnie wstaw bezę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Piecz przez godzinę. Potem wystudź w wy- łączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Gorzką czekoladę połam na kawałeczki, stop w kąpieli wodnej. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój je na połówki. Śmietanę wymieszaj z zagęstnikiem i cukrem wanilinowym. Ubij ją na sztywno. Gotową rozsmaruj na bezowym spodzie. Na wierzchu ułóż truskawki.
Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko i wyłóż na owoce. Torcik udekoruj stopioną czekolada i wstaw do lodówki. Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 250 kcal.Źródło: Na żywo