Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowe biszkopty nasączone likierem pina colada, przełożone kremem na bazie bitej śmietany i obsypane owocami leśnymi w żelu. Lekki deser, idealny na letni podwieczorek.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 432
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 57
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85656
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 432
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 57
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85656
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Składniki
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy 2 łyki cukru, miksujemy aż ten się rozpuści. w osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem na kogiel mogiel. Masy łączymy. Mąkę pszenną wraz z kakao przesiewamy i wsypujemy do jajek, na końcu dodajemy olej. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu ostrożnie upuszczamy blaszkę na podłogę. Studzimy i przekrawamy na pół. Jedną warstwę smarujmy dżemem.
Żelatynę namoczoną rozpuszczamy na niewielkim ogniu, zdejmujemy i dodajemy likier, ewentualnie sok w wersji dla dzieci. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy likier wraz z żelatyną. Wykładamy krem na 1 placek biszkoptowy posmarowany dżemem (zostawiamy 2 - 3 łyżki kremu), drugi nasączyć możemy dodatkowo likierem i nałożyć na dolni. Resztką kremu smarujemy drugi placek, ja go nie wygładzałam, aby zostały delikatne nierówności.
1/2 szklanki wody zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy mąkę, cukier i sok. Dodajemy do gotującej się wody i raz jeszcze doprowadzam do wrzenia, otrzymamy lekki kisiel. Do gorącego wsypujemy żelatynę i mieszamy do momentu aż znikną grudki. Studzimy. Owoce układamy na cieście, zalewamy je żelem, podana przeze mnie ilość wystarczy nawet na większą ilość owoców albo na dwa takie torciki. Odstawiamy do całkowitego stężenia na noc do lodówki. * dżem =>przepis na blogu