Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik mokka bez pieczenia"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Składniki
Herbatniki i orzechy rozdrobnij w malakserze, wymieszaj z ka wą mieloną. Masło stop w rondelku. Wlej do sypkich składników i wymieszaj. Powstałą masą wylep spód tortownicy, schowaj do lodówki.
Żółtka (nim rozbijesz jajka, sparz je wrzątkiem) zmiksuj z cukrem na jasny puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj do masy po łyżce serka mascarpone, a na koniec wlej likier kawowy.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dołóż do masy, wymieszaj łyżką. Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym ogniu. Przestudź, dodaj do przygotowanego kremu, wymieszaj.
Tortownicę wyjmij z lodówki. Wzdłuż obręczy ustaw pionowo biszkopty (jeden obok drugiego). Środek wypełnij masą. Wstaw do lodówki na 3 godz., by serniczek stężał. Oprósz go kakao i udekoruj czekoladowymi bezikami oraz drażetkami.Źródło: Tina