Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiający torcik na rodzinne spotkanie. Szybko się robi, jeszcze szybciej znika :)
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 75
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 136
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 75
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 136
Składniki
Upiec biszkopt - białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier cukier, potem żółtka. Przesianą mąkę, proszek i kakao połączyć delikatnie szpatułką z masą jajeczną.Wylać na blaszkę i piec około 25 minut w temp.ok. 165 st lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, przekroić na wysokości 3/4.Grubszą część dajemy jako spód ciasta.
Do garnuszka z wodą wsypać twarde landrynki i postawić na mały gaz, gotować do rozpuszczenia się cukierków. Odstawić. Ugotować budyń - do gorącego gotującego się budyniu wlać cienką strużką syrop miętowy powstały z landrynek. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Utrzeć mikserem masło do białości i po łyżce dodawać zimny budyń. Tak powstały jasnozielony budyń wyłożyć na biszkopt i rozsmarować. Przykryć drugą (cieńszą) warstwą biszkoptu. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić i zmiksować z zimną galaretką ( ma być płynna, lekko tężejąca- trzeba uważać :-). Powstałą masę śmietanową wylać na biszkopt. Udekorować wiórkami czekolady miętowej. Schłodzić w lodówce, podawać z listkami mięty.