Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik jogurtowo - twarogowy ze śliwkami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27457
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 158
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 182
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1183
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27457
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 158
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 182
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1183
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 szkl. cukru. Domieszaj żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 30 minut. Upieczony biszkopt wystudź, rozetnij na 2 blaty.
Żelatynę wymieszaj z odrobiną zi mnej wody, odstaw do namoczenia. Jogurt utrzyj z resztą cukru i likierem. Domieszaj twaróg. Spęczniałą żela- tynę rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij na sztywno. Ostrożnie połącz z żelatyną, domieszaj do masy jogurtowo-serowej. Gdy krem zacznie tężeć, dołóż śliwki.
Blaty przełóż 1/2 kremu. Resztę kremu rozsmaruj na cieście. Schładzaj je 2 godziny. Galaretkę rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Polej wierzch ciasta. Schładzaj 2 godziny. Udekoruj.Źródło: Tina