Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu z truskawkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnego włoskiego deseru. Możesz je przygotować w trakcie sezonu na świeże owoce, aby przełamać klasyczny smak biszkoptów i kremu na bazie mascarpone.
Pyszne i szybkie babeczki z dodatkiem serka danio. Różne smaki serka sprawią...
Odsłon: 13351
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 853
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 120
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 68
Pyszne i szybkie babeczki z dodatkiem serka danio. Różne smaki serka sprawią...
Odsłon: 13351
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 853
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 120
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 68
Składniki
Zacznij od zaparzenia kawy. Kiedy będzie ciepła lub letnia, dodaj do niej 2 łyżki rumu. Jeśli nie chcesz korzystać z alkoholu, po prostu pomiń ten krok.
Oddziel białka od żółtek. Ze szczyptą soli ubij je na sztywną pianę. W osobnej misce ubij żółtka wraz z cukrem pudrem. Kiedy masa zrobi się jasna i puszysta, dodaj serek mascarpone. Najlepiej dodawaj go partiami. Cały czas ubijaj masę, na koniec dodaj białka ubite na sztywno oraz dżem truskawkowy i połącz wszystkie składniki.
Truskawki umyj, osusz, a następnie każdą z nich przekrój wzdłuż.
Przygotuj sobie prostokątne naczynie żaroodporne albo inną płaską formę. Biszkopty najpierw maczaj delikatnie w kawie i rumie, a następnie układaj jeden obok drugiego. Wylej pierwszą warstwę (połowę) przygotowanej masy. Ponownie ułóż biszkopty moczone w naparze i wyłóż pozostałą część mascarpone z jajkami. Na wierzch ułóż truskawki.
Przed podaniem schłodź w lodówce przez minimum godzinę.