Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu pistacjowe to ciekawa wariacja na temat klasycznego, włoskiego deseru. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzechów i bakalii. Charakteryzuje się ciekawym smakiem, lekko podkręconym dodatkiem brandy. Kruchość pistacji i biszkoptów sprawia, że całość jest interesującą propozycją także na większe wydarzenia rodzinne.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 437
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 57
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85659
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 437
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 57
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85659
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Składniki
Przygotuj krem pistacjowy. W dużej misce umieść żółtka, cukier i brandy. Wymieszaj. Podgrzewaj nad parą do rozpuszczenia cukru i zagęszczenia masy. Kiedy osiągnie ok. 60 st. Celsjusza, zmniejsz moc palnika pod garnkiem z wodą i kontynuuj ubijanie przez kolejne 6-10 minut. Temperatura masy nie powinna przekroczyć 75 st. Celsjusza. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do wcześniej przygotowanego zabaione. Wymieszaj. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj na jednolitą masę. Ostudź do temperatury pokojowej. Rozłóż masę równomiernie do dwóch misek. Do jednej z nich dodaj pastę pistacjową i wymieszaj. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Połowę wmieszaj do białej masy, a połowę do zielonej. Włóż oba kremy do lodówki.
Przygotuj biszkopty. Biszkopty pokrusz, pozostawiając niektóre okruchy nieco większe. Zalej je kawą. Dodaj pokruszone lub tarte pistacje i wymieszaj.
Złóż deser. W kieliszkach umieść najpierw zielony krem pistacjowy do ok. połowy wysokości. Na to połóż cienką warstwę kruszonych biszkoptów i przykryj je białym kremem. Tiramisu pistacjowe posyp tartą czekoladą i kawałkami orzechów laskowych.