Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To szybki i smaczny deser ale bez dodatku surowych jajek.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 46
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1032
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 234
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 46
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1032
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 234
Składniki
Dno prostokątnej tortownicy o wymiarach 25/35 cm wyłożyć biszkoptami, które dosłownie na sekundę zanurzamy w zimnym, mocnym i gorzkim naparze kawowoym . Do głębokiej miski wlać mocno schłodzoną śmietanę, dodać serek mascarpone i cukier z prawdziwą wanilią. Ubić na puszystą masę. Połowę masy wyłożyć na nasączone kawą biszkopty. Oprószyć ciemnym kakao. Ułożyć następną warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć resztą masy. Tortownicę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki by masa dobrze stężała. Następnego dnia, folię ściągamy i przy pomocy sitka oprószamy deser obficie gorzkim, ciemnym kakao.