Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kolorowe tartaletki wielkanocne z ciasta kruchego udekorowane kremem mascarpone i wielobarwnymi drażami.
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 173
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 185
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 56
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 340
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 403
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 85
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 173
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 185
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 56
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 340
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 403
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 85
Składniki
Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy mikserem lub ręcznie. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godz. lub do zamrażalnika na 10 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. wycinamy z niego okręgi troszkę większe od średnicy foremek i ciastem wylepiamy metalowe foremki wysmarowane tłuszczem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy jeszcze do lodówki na 10 minut, aby się schłodziły. Schłodzone foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 190℃ około 20 min. aż się przyrumienią. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone na krem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim ostudzone tartaletki. Krem można też nałożyć łyżką. Dekorujemy posypką, motylkami i drażami.
Uwagi: - Z podanego przepisu wyszło mi 14 tartaletek. - Tartaletki najlepiej dekorować ozdobami cukrowymi przed podaniem, ponieważ śmietana rozpuszcza kolor ozdób cukrowych. - Przechowujemy w lodówce.