Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z porzeczkami i lekką bezą"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 47
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 562
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 68
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85715
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 168
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 47
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 562
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 68
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85715
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 168
Składniki
Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem. Masło (10 dag) posiekaj i połącz z mąką. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Foremkę wysmaruj masłem i rozłóż rozwałkowane ciasto, dociskając je do spodu i brzegów. Ponakłuwaj spód. Piecz w 170°C przez ok. 20 minut.
Masa: śmietanę zmiksuj z jajkami i cukrami. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Umyj i osusz owoce. Beza: białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po łyżeczce cukru, ciągle ubijając. Na koniec dosyp mąkę i wymieszaj.
Na podpieczony spód wyłóż porzeczki wymieszane z masą śmietanową. Wyrównaj wierzch i rozłóż bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 70°C i susz bezę, najlepiej przy włączonym termoobiegu, przez kolejne 15 minut. Zostaw do ostygnięcia i podawaj.
Wybierz bezę dla siebie!
•Beza francuska – najczęściej wykonywana. Ubij białka na sztywną pianę i dodawaj stopniowo cukier – im drobniejszy, tym lepiej. Po upieczeniu beza jest delikatna i lekka. Nie nadaje się do kremów.
•Beza włoska – trudniejsza, ale bardzo trwała. Zagotuj 100 ml wody z jedną szklanka cukru. Powoli wlej syrop do 3 ubitych białek. Spowoduje to ich zaparzenie i utrwalenie. Idealna do dekoracji ciast, tortów i deserów. Po zmiksowaniu z miękkim masłem utworzy pyszny krem maślany.
•Beza szwajcarska – niezawodna! Białka podgrzej z cukrem w kąpieli wodnej i ubij mikserem na błyszczącą masę.Źródło: Naj