Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z jabłkami i kruszonką"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Natłuść naczynie do pieczenia (24 cm).
Na ciasto wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło. Dodaj żółtko i wodę. Wymieszaj na gładkie ciasto.
Rozwałkuj ciasto na placek grub. 5 mm (podsypuj mąką) i przenieś do przygotowanego naczynia. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Na farsz wymieszaj jabłka, masło i cukier. Podgrzewaj, mieszając, 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyjmij z lodówki ciasto i przykryj je pergaminem. Dociąż papier suchymi ziarnami fasoli i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz 20 minut.
Zdejmij z ciasta fasolę i pergamin, piecz jeszcze 5 minut.
Wymieszaj wszystkie kruszonki. Wyłóż uduszone jabłka na ciasto. Posyp je czarnymi porzeczkami i kruszonką. Piecz 35-40 minut, aż kruszonka się zezłoci. Podawaj z jogurtem lub sosem waniliowym.Źródło: Olivia