Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tarta jak to tarta, szybka, łatwa do zrobienia i przy tym smaczna
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 95
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 164
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 95
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 164
Składniki
ciasto: Masło siekamy z cukrem, solą i mąką, cynamonem a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem (można też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem) Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy.
krem: Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć pokrojone brzoskwinie, i zalać tężejąca galaretka. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.