Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwa i szybka w przygotowaniu, delikatna, nie za słodka tarta z dużą ilością borówek ... pycha :-)
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 205
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 205
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Ciasto kruche: (można upiec dzień wczesniej) Wszystkie składniki szybko zagnieść, ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (27cm). Ponakłuwać gęsto widelcem i piec w temp. 190 stopni ok. 15 min. Borówki umyć, osuszyć (użyłam mrożonych, nie rozmrażałam ich wcześniej). Jajka roztrzepać w misce z cukrem, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spod wysypać borówki, zalać je śmietanową masą, delikatnie wyrównać. Piec ok. 45-50 min. w temp. 190 stopni. Wystudzić. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Smacznego :-)