Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwaśne maliny i limonka połączone ze słodkim ciastem.
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 31
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 127
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6662
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1296
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 31
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 127
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6662
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1296
Składniki
SPÓD: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy całość nożem. Dodajemy do tego zimną wodę, cukier, sól i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na wymiary formy do tarty (użyłam tej o średnicy 24 cm). Blachę smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
MASA SEROWO-LIMONKOWA: Do miski wrzucamy twaróg, jajka, żółtko, śmietanę, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, sok oraz skórkę z limonki i miksujemy na jednolitą masę. Dokładamy do tego maliny i mieszamy delikatnie łyżką. Masę serową wykładamy na podpieczony spód do tarty, wyrównujemy i pieczemy ok.45-50 minut w temp. 160 stopni.