Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2140
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2140
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę o śr. 21 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Zmiksuj na kogel-mogel cukier i żółtka. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Dodaj do kogla-mogla białka i płatki kokosowe. Wymieszaj ciasto. Wyłóż je do formy. Piecz 20-25 minut i ostudź.
Na nadzienie zagotuj w rondelku śmietanę i sok. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę. Odstaw na 5 minut, po czym wymieszaj. Oddzielnie zmiksuj żółtka, cukier i łyżkę wody. Podgrzewaj na parze, mieszając, aż kogel-mogel będzie gładki i gęsty (3-4 minuty).
Następnie zmiksuj kogel-mogel z masą czekoladową, tak aby krem ostygł do temperatury pokojowej (10-15 minut). Wylej krem na ciasto i wstaw tartę do lodówki (4-5 godzin).
Podawaj z plasterkami banana, miąższem marakui i wiórkami kokosowymi.Źródło: Olivia