Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i smaczna tarta kinder bueno powinna przypaść do gustu wszystkim miłośnikom popularnych batoników. Z doświadczenia wiemy, że w kolejce po nią ustawiają się zarówno dzieci jak i dorośli. Warto wziąć to pod uwagę i od razu przygotować większą porcję.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1026
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1026
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Mąkę przesiej do miski, jeśli będziesz przygotowywać ciasto w mikserze albo na stolnicy, kiedy wyrabiać chcesz ręcznie. Następnie dodaj posiekane masło w kostkę oraz cukier puder. Zacznij mieszać składniki.
Dodaj jajko i energicznie wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche, dodaj odrobinę wody. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika na 15 minut. Schłodzone ciasto wyłóż na blat. Zacznij rozwałkowywać na cienki placek. Wylep formę tarty, wysmarowaną tłuszczem, kruchym spodem. Nakłuj ciasto widelcem.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 20 minut aż się zarumieni. Wyciągnij podpieczony spód i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj krem. Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej lub skorzystaj z łyżki śmietanki 30%, odejmując ją od pozostałej ilości. Odstaw do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę umieść w misce do miksera. Dołóż mascarpone i zacznij ubijać na średnich obrotach. Kiedy składniki zaczną się łączyć, zwiększ obroty do wysokich. Ubij na sztywną masę. Na koniec dodaj masło orzechowe, cukier puder i przestudzoną białą czekoladę. Dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.
Czekoladę mleczną zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na kruchy spód wyłóż masę krówkową. Na nią dokładnie nałóż masę śmietanową. Całość udekoruj wiórkami czekoladowymi. Opcjonalnie możesz całość posypać orzechami.