Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwaga! Ciasto pieczecie na własne ryzyko! Spożywanie go grozi przybraniem na wadze oraz szybkim uzależnieniem! Wstawodawca owego przepisu oraz dawczyni wstawodawcy, Sylwia C., nie ponoszą odpowiedzialności za płacz i lament nad wagą łazienkową. Przed spożyciem skonsultuj się z drugą połową lub dietetykiem. Ogólnie ciasto gorąco polecam, szczególnie na zimowe wieczory i ciemne poranki...Arek Gie
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Składniki na ciasto przekładamy do dużej miski, w której będziemy mogli je zagnieść. Robimy to szybko, by masa nie stała się zbyt płynna. Pamiętać należy o tym, by margaryna była prosto z lodówki. Ciasto dzielimy w proporcjach 60%/40%, zawijamy w folię spożywczą, przekładamy do zamrażarki, co ułatwi nam starcie. Blaszkę (dużą) wyściełamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy 60% ciasta (na tarce do jarzyn). Pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukry. Następnie małymi partiami dodajemy budynie i cienkim strumieniem wlewamy olej. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane, piankę przekładamy na uprzednio upieczony spód ciasta. Rozprowadzamy ją równomiernie. Na piankę wykładamy dżemy, bądź mrożone owoce (bez wcześniejszego rozmrażania). Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta (40%). Całość pieczemy 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.