Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szybkie ciasto jabłkowo-orzechowe"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 609
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 54
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 78
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 370
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 609
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 54
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 78
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 370
Składniki
Masło (miękkie, o temp. pokojowej) ucieram na puch z cukrem pudrem. Następnie, nadal ucierając, dodaję żółtko i orzechy. Białko ubijam na sztywną pianę i mieszam z masą.
Jabłka myję, obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. Galaretki rozpuszczam w 1/2 l wody, lekko studzę, a gdy zaczną tężeć, dodaję wiórki jabłek. Mieszam. Odstawiam.
Na dnie blaszki rozkładam połowę biszkoptów, rozsmarowuję na nich masę orzechową, na niej układam resztę biszkoptów.
Na wierzchu rozprowadzam tężejącą galaretkę z jabłkami. Chłodzę, aż galaretka całkiem zastygnie, a biszkopty zmiękną.
40 min • Porcja 490 kcal • Koszt porcji 1,80 zł • Przepis na 8-10 porcji
To przepis z zeszytu mojej mamy, sprzed 20 lat. Żałuję, że wcześniej go nie odkryłam, bo ciasto jest świetne.
Magdalena Imielińska z CiścaŹródło: Kobieta i życie