Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szybki orzechowiec"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 238
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 238
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier, jajko, szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować masę: do miski wbić jajko, dodać mielone orzechy, 150 g cukru i miękkie masło. Dokładnie zmiksować.
Ciasto z lodówki rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim formę o śr. 22 cm. Na cieście rozsmarować masę orzechową, ułożyć połówki orzechów. Posypać resztą cukru. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 35-40 minut.Źródło: Życie na gorąco