Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szybka babka ucierana z orzechami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Margarynę (powinna mieć temperaturę pokojową) utrzeć na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać do masy kolejno jajka, następnie porcjami dosypywać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać mielone orzechy, mleko lub śmietanę i likier. Ciasto ma być aksamitnie gładkie.
Masę na ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec około 1 godz. Ciasto jest gotowe, jeśli wsadzony weń patyczek jest po wyjęciu suchy.
Przygotować polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu. Polać nią ciasto, posypać drobno posiekanymi orzechami laskowymi. 4 Babka nie powinna być przechowywana w lodówce. Najlepszy smak ma 1-2 dni po upieczeniu.
ok. 75 minutŹródło: Twoje Imperium