Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królowa jesiennych wypieków: szarlotka. Są jej różne wydania. Ja zatęskniłam za szarlotką taką jaką jadłam w dzieciństwie. Co ją odróżniało od tych innych? Prostota i to, że do ciasta dodawany był smalec. Tak piekła moja mama.
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14670
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 162
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 72
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14670
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 162
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 72
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto połączyłam i zagniotłam. Zrobiłam wałek i odkroiłam 1/3 z kawałka. Obydwa owinęłam folią spożywczą i chłodziłam przez 1 godzinę w lodówce.
Większy kawałek rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki 24x21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłułam widelcem i podpiekłam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie obrane i pokrojone w kostkę wcześniej jabłka usmażyłam na suchej patelni razem cukrem. Gorące jeszcze wyłożyłam na podpieczony spód i oprószyłam cynamonem. Na wierzch starłam na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta.
Piekłam jeszcze przez ok. 40 minut do zarumienienia się ciasta. Po wyjęciu i ostudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Notatki: * cukru do jabłek proszę dodać do smaku, mi wystarczyła taka ilość jaką podałam w składnikach