Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Strudel z rabarbarem i jabłkami"
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 39
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 24
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 741
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 160
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 39
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 24
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 741
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 160
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej 30 dag mąki, dodaj sól, żółtko, wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, posmaruj olejem, przykryj folią spożywczą i odłóż na 30 min, by odpoczęło.
Masło roztop w rondelku. Jabłka obierz i pokrój w plasterki lub kostkę. Rabarbar umyj, osusz, pokrój w plasterki. Przełóż do miski, dodaj jabłko, cynamon, cukier i wymieszaj.
Na stolnicy lub blacie rozłóż bawełnianą ściereczkę i posyp pozostałą mąką. Ciasto rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Posmaruj połową roztopionego masła i posyp bułką tartą. Rozłóż rabarbarowo-jabłkowe nadzienie i pomagając sobie ściereczką zwiń ciasto w rulon. Końcówki ciasta dociśnij i podłóż pod spód. Wierzch posmaruj pozostałym masłem.
Ciasto delikatnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem do dołu). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Piecz około 40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wystudź w uchylonym piekarniku. Tuż przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie